Ako skladovať víno po otvorení?

Určite to poznáte. Máte sakramentskú chuť na pohár vína, ale viac určite nie. Čo však so zvyškom, keď na pohárik vína nemáte „parťáka“? Vypiť celú fľašu určite nechcete. No pohárik si určite neodopriete len preto, aby sa zvyšné víno nepokazilo. Nemusíte sa báť. Ak budete otvorené víno skladovať podľa týchto tipov, určite vydrží!

Tipy na skladovanie otvoreného vína

Odborníci na vínečko tvrdia, že fľašu treba po otvorení okamžite, respektíve v ten istý deň, celú skonzumovať. Inak vraj víno stráca svoju arómu a skutočnú chuť. Môže na tom byť čosi pravdy. Ale nebol by hriech vyliať vynikajúce víno do výlevky len preto, že nemáte chuť na celú fľašu? Určite bol! Ak ho budete skladovať dobre, môžete si ho pokojne ešte 2-3 dni vychutnávať. Tu sú základné zásady skladovania otvoreného vína.

  • Platí, že najdlhšie sa môže skladovať červené víno, prípadne takzvané portské vína. Je pravdepodobné, že práve biele víno stratí pri dlhšom skladovaní svoju chuť.
  • Otvorené víno uchovávajte v chladničke!
  • Ak ste časť vína vypili, prelejte ho do inej fľaše tak, aby víno siahalo až po jej vrch. Prečo? Je to jednoduché. Ak nebude vo fľaši vzduch navyše, zabráni sa tak oxidácii vína. Fľašu je samozrejme potrebné uzavrieť. Ak chcete víno neskôr servírovať a zdá sa vám trápne ho ponúkať z plastovej fľaše, tak si pôvodnú fľašu uchovajte! Víno pred servírovaním proste prelejete späť.
  • Použite vákuovú pumpu na víno! Ak sa vám predchádzajúci spôsob prelievania vína zdá príliš prácny, existuje iná možnosť. Kúpte si vákuovú pumpu na víno, s ktorou vzduch pohodlne odčerpáte. Fľašu uzavriete vákuovou zátkou, ktorá je pri nákupe pumpy súčasťou balenia. Vinári však túto možnosť takisto veľmi neodporúčajú pre biele vína.
  • Ak náhodou máte k dispozícii menšiu fľašu vína, do ktorej zvyšok vína prelejete, objem by mal siahať po korok. To znamená, že po uzavretí fľaše korkom by mal byť korok namočený vo víne.

Uloženie otvoreného vína v chladničke je jednoznačne najvhodnejšie. Víno totiž musí byť v chlade a mimo slnečného žiarenia. Okrem toho nezabudnite, že musí byť oddelené od potravín, ktoré majú intenzívnu arómu. Víno ju totiž veľmi rýchlo nasaje. Takto si svoje otvorené víno môžete užívať ešte zo dva – tri dni!

Autorské právo: karandaev / 123RF Reklamní fotografie